Christians 79′ lancer

Siden jeg fikk høre at Christian ikke kunne komme med sin 79′ Lancer på treffet, dro jeg turen innom han for å se på dette vidunderet, og skuffet ble jeg ikke!

I 1978 og 1979 ble det solgt litt over 400 Lancer i Norge, dette inkluderer coupeen Celeste, 2-dørs, 4-dørs og stasjonsvogn. En av 2-dørs bilene har Christian Ness Olsen fra Hamar vært heldig å få tak i 2012. Som ny ble bilen kjøpt på Stokmarknes av en eldre kar, som hadde den i 2 år og solgte den videre i 1981 til en dame som hadde bilen til utpå 2000 tallet. Hennes svigersønn berget den fra å bli “jordebil” grunnet slitt clutch. Dette var rundt 2008, og han startet med oppussing av bilen. Den ble strippet ned og lakkert i originalfargen, Bright Orange. Det finnes ikke sparkel under lakken og alt på bilen er originalt, til og med skiltene, hjulkoppene, jekk og reservehjul.SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Jeg ble møtt av en trivelig mann, som straks begynte å prate om bilen med iver. Vi var så klart innom både hans Lancer Sportsback, konebilen og min Outlander. Praten havnet dog fort tilbake på perlen av en Lancer som står i garasjen. Etter en liten sjekk i motorrommet, startet den 35 år gamle motoren ved første snurr på startmotoren. Motoren er en rekkefirer, med 8 ventiler og 1439cc, som har snurret beskjedne 81 000 km. Vi satte oss inn, og tok en liten kjøretur i naturskjønne omgivelser ved Mjøsa. Bilen er utrolig tight og fin både i oppheng og gir, og det gir en spesiell følelse å sitte på en såpass gammel bil som nesten ser ut som den nettopp kom fra fabrikken. Det er ikke engang montert stereo i bilen, men hva skal man med det?

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Etter en stund stoppet vi helt nede ved Mjøsa for å ta noen bilder av bilen. Praten går lett under hele seansen, og Christian forteller mye om bilen. Flere ganger kommer han innpå bakfangeren som er litt oksidert, og at dette er det eneste han ikke er fornøyd med på bilen. Han håper han får fikset dette med tiden, men å få krommet slikt er kostbart i Norge. Han forteller også at han flere deler liggende til bilen, som 2 nye griller og annet snacks. En kjapp titt i hanskerommet avslører de originale merkene som hører til på bakluken. ”Forrige eier ville ikke montere disse etter at bilen var lakkert” forteller Christian.

SAMSUNG CSC

Christian sier han har ingen store planer for bilen foruten vanlig vedlikehold og eventuelt å få krommet opp bakfangeren. Han trives meget godt med bilen på søndagsturer, og den får mye oppmerksomhet. Mange som lurer på hva slags bil det er siden den ikke har merker bak, forteller han. Jeg sitter igjen med en følelse av at denne bilen betyr mye for Christian, og den blir godt tatt vare på.

Alf John Hammervik